Alkohole w lodówce – zasady przechowywania
Nic bardziej mylnego! Niemal każdy z rodzajów wysokogatunkowych alkoholi
wymaga szczególnego traktowania, aby zachował swoje walory smakowe i aromaty.
Jak więc przechowywać alkohole w domu? Które z nich wymagają trzymania w
lodówce, a którym znacznie bardziej odpowiada temperatura pokojowa?
Przechowywanie alkoholi poza lodówką
Niektóre z
alkoholi, zwłaszcza szczelnie zamknięte, mogą być przechowywane przez długi
czas w temperaturze pokojowej i schłodzone lub zmrożone na niedługi czas
bezpośrednio przed spożyciem. Należą do nich przede wszystkim wódka, rum
czy tequila. Alkohole te należą do trunków stosunkowo niewymagających, jeśli
chodzi o warunki przechowywania.
Zupełnie inaczej
sprawa wygląda w przypadku whisky. Alkohol ten należy bowiem przechowywać w
temperaturze pokojowej w zacienionym i suchym miejscu. Bardzo ważne jest także,
aby pamiętać, że po opróżnieniu ponad
połowy butelki należy przelać
pozostałą część trunku do mniejszego, szczelnie zamykanego naczynia – karafki
czy butelki – tak, aby nie dopuścić do reakcji płynu z
powietrzem.
Odpowiednie przechowywanie alkoholu – a co z winem?
Klasyczne wina
są alkoholem, który przez niedługi czas może być przechowywany w lodówce. Okres
ten
nie powinien być jednak dłuższy niż kilka tygodni, w przeciwnym razie alkohol
może stracić na smaku i aromacie. Na dłuższą metę zdecydowanie lepszym
rozwiązaniem jest przechowywanie wina w nieco chłodniejszej niż pokojowa
temperaturze, wahającej się w granicach 10 do 14 stopni Celsjusza.
Optymalnym
wyborem może być w tym wypadku pomieszczenie charakteryzujące się niższą niż
inne wnętrza w domu temperaturą, na przykład piwnica.
Lodówka na wino
Skutecznym
rozwiązaniem może być także osobna lodówka, stworzona specjalnie z myślą o przechowywaniu wina oraz innych wymagających podobnych warunków alkoholi. Chłodziarka wolnostojąca na alkohole może
zostać dokładnie dopasowana wyłącznie do potrzeb przechowywanych trunków. Co
więcej, otwierana znacznie rzadziej niż klasyczna lodówka, umożliwia zachowanie
stałej, szczególnie korzystnej dla napojów alkoholowych temperatury.
Wśród
nowoczesnych modeli praktycznych lodówek na wino znaleźć można chłodziarki do wina do
zabudowy
wyposażone w dwie bądź trzy półki,
jak również urządzenia o większych gabarytach, posiadające pięć, sześć, a
nawet siedem pojemnych półek.
Klasyczna lodówka a alkohol
Wiemy już, że
wino przechowywać możemy w lodówce
przez kilka bądź kilkanaście dni, z
kolei mocniejsze napoje procentowe warto schłodzić na krótko przed spożyciem. W temperaturze i warunkach utrzymanych we wnętrzu lodówki dobrze czuć się
będą także wzmocnione wina, takie jak
porto czy sherry, a także wermuty oraz alkoholowe likiery na bazie śmietany. Tego rodzaju napoje alkoholowe
warto na stałe przechowywać w lodówce, a szczególnie wygodnym na to miejscem
będzie specjalnie wyprofilowana, dodatkowa półka na butelki, w którą wyposażone
są nowoczesne lodówki.
Zdecydowanie
warto unikać przechowywania butelek z alkoholem na półce ulokowanej na drzwiach
lodówki. Zmieniająca się w tej części urządzenia temperatura zdecydowanie źle wpływa na jakość i smak alkoholu. Osoby, które nie posiadają w
swojej lodówce specjalnej półki, mogą doposażyć swoje urządzenie w potrzebne
akcesorium, jak również przechowywać butelki na półce, w tylnej części chłodziarki.
Alkohol w zamrażarce – co warto wiedzieć?
O ile
wysokoprocentowe alkohole, jak chociażby wódka, wymagają mocnego schłodzenia
przed spożyciem, o tyle już dłuższe ich przechowywanie w zamrażarce
zdecydowanie im nie służy. Warto ograniczyć więc chłodzenie trunków do włożenia
ich na około godzinę lub dwie do
lodówki lub zaledwie na kilkanaście
minut do zamrażarki.
Niezależnie od tego, jaki alkohol posiadamy oraz gdzie go przechowujemy, powinniśmy zawsze pamiętać o szczelnym zamknięciu bądź zakręceniu butelki, tak aby zawarty w niej płyn nie wchodził w reakcję z powietrzem i nie utleniał się.