7 wariacji na temat Old Fashioned
Oto oni: Adrian Zawadzki (@za_wadzki), Jerzy Skura (@jezuscelebryta), Szymon Szostek (@mustachecocktails), Oskar Jęcek (@jecekoskar), Filip Małasiewicz (@hugobuttz), Konrad Ptaszek (@harry_de_ bird) i Wojciech Bis (@kto_po_co). We współpracy z marką Ballantine’s wzięli udział w projekcie o nazwie „7 Wspaniałych”. Dzięki niemu mamy szansę bliżej poznać sylwetki barmanów działających w najlepszych polskich barach. Każdy z barmanów opracował oryginalną, autorską wersję Ballantine’s 7 Old Fashioned – klasycznego drinka bazującego na Ballantine’s 7YO.
Przypomnijmy klasyczną recepturę na Old Fashioned z użyciem Ballantine's 7YO:
Składniki:
– 60 ml Ballantine's 7YO
– łyżeczka (lub kostka) cukru
– 2-3 krople angostury bitters
– łyżeczka wody
– skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Do szklanki wsyp cukier, dodaj 2-3 kropli angostury i wodę. Wszystko wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj lód, dolej whisky i wymieszaj. Przelej drinka do wypełnionej lodem szklanki typu Old Fashioned. Brzeg szklanki przetrzyj skórką z pomarańczy.
Obostrzenia związane z pandemią powoli się luzują, więc jest
spora szansa, że już niebawem będziecie mogli spotkać się z nimi twarzą w twarz
i spróbować ich małych dzieł sztuki. Tymczasem rzućcie okiem na te przepisy. Skutecznie
zaostrzą Wasze apetyty w oczekiwaniu na ten piękny czas, kiedy będziecie mogli
w końcu zasiąść na krześle barowym i patrzeć z podziwem, jak ci magicy butelki
i shakera na Waszych oczach wyczarowują najlepsze drinki w tym kraju.
Rock’n’rollowy Ballantine’s 7 Old Fashioned według Adriana Zawadzkiego
– 40 ml Ballantine’s 7YO
– 10 ml Mirin
– 2 x zesty grejpfrutowe
– kilka kropel bittersa czekoladowego
– 8-10 kropel kordiału makowo-miodowego z rodzynkami
– oleo sacharum z pomarańczy i dymem grejpfrutowym do aromatyzacji szklanki
– garnisz: ciasteczko orzechowo-migdałowe.
Złota Polska Jesień Jerzego Skury
– 50 ml Ballantine’s 7 Bourbon Finish
– 10 ml syropu z miodu sosnowego i czerwonych jabłek szampion
– 3 ml tynktury kasztanowo-rozmarynowej
Dymienie drewnem z dębu amerykańskiego Chips No Waste z
pozostałości z przygotowywanego syropu.
Opowieści z Miasta Kamienic Szymona Szostka
– 50 ml Ballantines 7YO
– 5-10 ml syropu z chlebka tureckiego
– 3-4 krople tynktury czekoladowej
– garnisz: grzanka z chlebka tureckiego z konfiturą z marynowanych pomarańczy.
Azjatycki Ballantine’s 7 Old Fashioned według Oskara Jęcka
– 60 ml Ballantine’s 7 YO
– 10 ml syropu z prażonego sezamu
– 3 dashe bittersa sojowego
– perfuma z kwiatów pomarańczy
Rozgrzewający Ballantine’s 7 Old Fashioned Filipa Małasiewicza
– 60 ml Ballantine’s 7YO Bourbon Finish
– 15ml syropu miodowo-imbirowego doprawianego likierem ziołowym
– 3 dashe tynktury z szałwii
– garnisz: nitki chilli.
Maślano-jabłkowy Ballantine’s 7 Old Fashioned według Konrada Ptaszka
– 50 ml Ballantines 7YO infuzowanego słodkimi jabłkami
– 3 dashe Angostura Bitters
– 5 ml syropu miodowego z palonym masłem
Staromodny Leśniczy Wojciecha Bisa
– 60 ml Ballantine's 7YO
– 20 ml syropu cukrowego infuzowanego pędami młodej sosny
– 2 dashe bitteru otrzymanego z zainfuzowania szkockiej, torfowej whisky
pochodzącej z regionu Islay ziołami: lawendy, mniszka i piołunu.
Który z tych drinków najbardziej do Was przemawia?