Dieta psychopatów!

Nowe badania naukowe odkryły zależność pomiędzy osobowością psychopatyczną, a upodobaniem do określonych smaków. Chcesz wiedzieć, co lubią jeść i pić psychopaci? Podobno da się ich poznać po preferencjach żywieniowych!

shutterstock_215466349.jpg

Picie czarnej kawy lub toniku może ujawniać o tobie znacznie więcej niż tylko to, jakie masz preferencje, co do spożywanych napojów. Według ostatnich badań opublikowanych w czasopiśmie Appetite, sympatia dla gorzkich pokarmów i napojów może być oznaką ciemnych cech osobowości, w tym: Machiawelizmu, sadyzmu i narcyzmu.

Preferencje żywieniowe mogą być drzwiami do twojej osobowości. Zapach i smak jest przetwarzany w układzie limbicznym mózgu, który składa się z sieci połączonych struktur w obrębie ośrodkowego układu nerwowego. Struktury te współpracują ze sobą, aby mieć wpływ na szeroki zakres funkcji, w tym emocji, motywacji i pamięci. W szczególności zajmuje się on zachowaniami instynktownymi lub automatycznymi.

Christina Sarioglou - psycholog z Uniwersytetu w Innsbrucku w Austrii oraz jej kolega Tobias Greitemeyer postanowili zbadać, jak preferowanie gorzkich smaków może być związane z antyspołecznymi cechami osobowości. Badacze obserwowali około 1000 osób w średnim wieku 35 lat w dwóch oddzielnych eksperymentach.

W pierwszym doświadczeniu wzięło udział 500 mężczyzn i kobiet. Badanym zaprezentowano długą listę żywności, na której znajdowała się taka sama liczba słodkich, słonych, kwaśnych i gorzkich pokarmów (m.in.: ciasto czekoladowe, boczek, ocet i rzodkiewki). Naukowcy prosili ankietowanych, by w skali 1-6 ocenili, jak bardzo lubią każdy z wymienionych produktów spożywczych. Następnie uczestnicy wypełnili kwestionariusze, które mierzyły poziom ich agresji.

W drugiej połowie eksperymentu poproszono uczestników, aby ocenili, czy dotyczą ich wypowiedzi wskazujące na cechy osobowości takie jak: Machiawelizm, psychopatia i narcyzm. Na przykład, czy zgadzają się ze stwierdzeniami: "mam tendencję do manipulowania innymi, aby osiągać swoje cele", "mam tendencję do bycia nieczułym lub niewrażliwym", "chcę by inni zwracali na mnie uwagę". Uczestnicy zostali poproszeni także o odpowiedzi na pytania odnoszące się do cech osobowości takich jak: ekstrawersja, ugodowość, sumienność, emocjonalność i stabilność. Ponadto sprawdzano również, czy mają skłonności sadystyczne. Na koniec przedstawiono im listę 20 produktów, wśród których znajdowały się jedynie słodkie oraz gorzkie i poproszono o określenie preferencji smakowych.

Na podstawie obu eksperymentów naukowcy wykryli związek pomiędzy preferowaniem gorzkich potraw oraz napojów, a negatywnymi cechami osobowości takimi jak: Machiawelizm, psychopatia, narcyzm oraz sadyzm.

Okazuje się, że twój talerz mówi o tobie zdecydowanie więcej, niż myślisz...

źródło: medicaldaily.com


Dodał(a): Bartosz Joda Poniedziałek 19.10.2015