Garkuchnia: HAMBURGER

Jedzenie bardziej zabójcze niż magnum kaliber 44

Garkuchnia: HAMBURGER


Chcesz poczuć się jak Vincent Vega w „Pulp Fiction”? Zjedz ćwierćfunciaka z serem! Jeśli jesteś większym twardzielem niż V.V., wpakuj do swojego burgera dodatkowo tłusty boczek, pełnotłusty ser i kapiące od oleju krążki cebuli. Plus oczywiście smażone w głębokim tłuszczu frytki, bo bez frytek ćwierćfunciak się nie liczy. I tylko nie mów swojemu dietetykowi, co wtrząchnąłeś, bo zrobi ci jesień średniowiecza. Wiesz, z jakiej części ciała...


PODWÓJNY HAMBURGER

Składniki:
- dwie bułki z sezamem
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- dwie cebule pokrojone w plasterki
- pomidor
- dwa plastry żółtego sera
- sałata
- kilka plastrów boczku
- majonez, musztarda, ketchup

Przygotowanie:
Z mięsa uformuj dwie równe kulki i spłaszcz je dłonią na placki o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzej nieco oleju i smaż oba kotlety ok. 4—5 minut z każdej strony. Dołóż na patelnię boczek i cebulę. Gdy wszystkie te składniki będą się smażyć, wymieszaj sos: łyżeczkę musztardy, łyżeczkę ketchupu i łyżeczkę majonezu. Sprawdź, czy boczek jest odpowiednio przysmażony: brązowawy i nieco pofalowany. Jeżeli tak, przekrój bułki — na spód pierwszej połóż sałatę, kotlet, ser, cebulę, boczek i pomidor. Całość polej sosem i przykryj spodem drugiej bułki. Teraz powtórz cały zestaw: sałata, kotlet, ser, cebula, boczek, pomidor. Na koniec przykryj burgera górą bułki. Smacznego!

POPIJ KANAPKĘ! ZOBACZ CZYM NAJLEPIEJ


Dodał(a): ckm Wtorek 19.07.2011