Jabłkowy boczek

Chcesz zaimponować kobiecie? Pamiętaj, że droga do serca prowadzi przez żołądek. A dobra kolacja prowadzi do łóżka
Jabłkowy boczek z anyżem
Jabłkowy boczek z anyżem i miodem lipowym w śliwkach

Rekomendowane piwo: Książęce Czerwony Lager

Składniki:
•    1 kg boczku wieprzowego z młodej świni jabłkowej
•    10 gwiazdki anyżu
•    ½ l piwa Książęce Czerwony Lager
•    500 g śliwek węgierek
•    ½ szkl. sosu sojowego
•    1/3  szkl. cukru
•    ½ główki czosnku
•    1 łyżka masła

Przygotowanie:
•    Śliwki nacinamy i pozbawiamy pestek. Połowę z nich razem z połową porcji anyżu wkładamy razem z pozostałymi składnikami do szybkowaru i zalewamy piwem.
•    Gotujemy w drugiej pozycji czyli pod ciśnieniem 5bar przez 40min. Jeśli nie posiadamy szybkowaru gotujemy przez 2 godziny w wysokim garnku na małym ogniu.
•    Po upływie czasu wyjmujemy boczek i lekko studzimy.
•    Kroimy na plastry o grubości 2 cm i smażymy z obu stron na złoty kolor.
•    Wywar z gotowania redukujemy, czyli odparowujemy do 1/3 objętości.
•    Pozostałą część drylowanych śliwek smażymy ok. 10 minut na łyżce masła razem z drugą połową porcji anyżu.
•    Na koniec dodajemy łyżkę cukru, wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z plastrami boczku oraz sosem powstałym z gotowania.

Zdaniem eksperta:
Książęce Czerwony Lager jest wyrazistym piwem z lekkimi nutami karmelowymi. Świetnie komponują się z nim nuty korzennych przypraw ziela angielskiego, goździków czy właśnie anyżu. Anyż jest lekko cierpki, wytrawny, ale również daje sporo ciepłej nuty dlatego świetnie sprawdza się w połączeniu z boczkiem. Śliwka nadaje całości kontrastu i sprawia, że razem z piwem danie jest wyraziste i ciekawe w smaku.
Jerzy Sobieniak
Jabłkowy boczek z anyżem

Dodał(a): Książęce/CKM.PL Piątek 20.09.2013