Jak zrobić piwo
SKŁADNIKI
Potrzebujesz dużego garnka (ok. 20 litrów). To twoja warzelnia, serce całego procesu. Musisz także kupić surowce: słód, chmiel oraz drożdże piwne. Słód to rozkiełkowane ziarno, z niego, w procesie zacierania, wydobywa się cukier, który drożdże „przetworzą” na alkohol. Gotowy zestaw surowców można kupić w internecie. Zamów słód pośrutowany, to ułatwi ci pracę. Na pierwsze piwo polecam zestaw typu „pale ale”, angielskie piwo jęczmienne, łatwe do wykonania i smaczne.
ZACIERANIE
Wsyp słód do garnka i zalej wodą w temperaturze czterdziestu stopni Celsjusza w stosunku jeden do trzech. Potrzebny ci będzie termometr. Podgrzej całość do sześćdziesięciu dwóch stopni i utrzymuj taką temperaturę około trzydziestu minut. Teraz następuje „zacieranie” – enzymy zawarte w słodzie rozkładają skrobię na prostsze cukry. Następnie ponownie podgrzej zacier do siedemdziesięciu jeden stopni i znowu utrzymuj taką temperaturę przez trzydzieści minut. I ostatni etap: podgrzej całość do siedemdziesięciu ośmiu stopni na dziesięć minut i w ten sposób zakończ zacieranie. Całość potrzebnych do fermentacji piwa cukrów przeszła z ziarna do wody.
WARZENIE
Teraz musisz oddzielić słodki syrop od młóta, czyli nierozpuszczalnych składników zacieru. Weź dwa plastikowe wiaderka, jedno musi mieć kranik, drugie dziurki w dnie, coś na wzór sita. Wiadro z dziurami włóż do wiadra z kranikiem i przelej zacier z garnka. Następnie, odkręcając kranik, przelej klarowną brzeczkę do garnka. Pozostałe z filtracji młóto przelej gorącą wodą, aby wypłukać resztę cukrów. Brzeczkę nastaw na gotowanie minimum na godzinę. Na początku wrzenia dodaj porcję chmielu dla uzyskania goryczki, a pod koniec gotowania – dla uzyskania aromatu. Po zakończeniu gotowania brzeczkę należy szybko schłodzić, wstawiając garnek do wanny lub brodzika z zimną wodą!
FERMENTACJA
Gdy ostygnie, przelej zawartość garnka do plastikowego wiaderka z pokrywką, zwanego fermentorem, lub do gąsiora do wina i dodaj drożdże. Fermentor musi być umyty i zdezynfekowany. Po tygodniu fermentacji masz już „zielone” piwo i możesz je zlewać do butelek. Butelki muszą być idealnie czyste i zdezynfekowane. Do każdej butelki wsyp kilka gramów cukru, zalej piwem i zamknij za pomocą kapsla. Cukier zostanie przefermentowany przez pozostałe w piwie drożdże i to spowoduje jego nagazowanie.
GOTOWE!
Po około dwóch tygodniach piwo jest prawidłowo nagazowane i można już je pić! Warto jednak poczekać, aż piwo nabierze smaku, to potrwa od miesiąca do dwóch. Co ciekawe, w ten sposób uwarzone domowe piwo jest bardzo trwałe, przechowywane w chłodnym ciemnym miejscu może stać nawet ponad rok
Autor: Jacek Materski. Wieloletni piwowar domowy, certyfikowany sędzia konkursów piwowarskich. Jeden z założycieli pierwszego browaru rzemieślniczego Artezan