Jedz jak Jezus

Wielkanoc to idealny moment, żebyś spróbował diety Jezusa z Nazaretu, znanego lepiej jako Syn Boży. Zrób to tym bardziej, że jego menu było ideałem z punktu widzenia współczesnej dietetyki!

jedz-jak-jezus.jpg

RYBY
Z wiarygodnych relacji w Nowym Testamencie wynika, że Jezus Chrystus nader chętnie sięgał po mięso ryb. Nie tylko karmił nim głodnych ludzi – ryba była też jego posiłkiem regeneracyjnym po Zmartwychwstaniu i zarazem ostatnią szamką przed Wniebowstąpieniem. Można o tym przeczytać chociażby w Ewangelii wg św. Łukasza, gdzie Zbawiciel, po ukazaniu się swym uczniom, zapytał czy mają coś do jedzenia, natomiast „oni podali Mu kawałek pieczonej ryby. Wziął i jadł wobec nich”. Po jakie gatunki powinieneś sięgać, aby odżywiać się niczym Jezus? Cóż, Biblia nie podaje konkretów, lecz wiadomo, że były to głównie dary jeziora Genezaret. Okoniokształtna tristramella sacra raczej nie wyląduje na twoim talerzu, gdyż ten żyjący wyłącznie w Genezarecie gatunek dziś jest prawdopodobnie wymarły. Lecz możesz poszukać w dobrych sklepach rybnych np. tristramelli simonis, brzany lub mango tilapii, nazywanej też rybą św. Piotra, i upiec je lub zgrillować. Uwaga: pod żadnym pozorem nie sięgaj po występującego w Genezarecie suma. Wg Prawa Mojżeszowego ryby bez łusek są nieczyste, tak więc Jezus na bank takich nie jadał.

Dlaczego to jest zdrowe:
Ryby są łatwostrawne, bogate w wysokowartościowe białko, kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz jód. Mają też mnóstwo witamin.

PIECZYWO
W czasach Chrystusa w Palestynie pieczywo było podstawą diety. Nie dziwi więc, żePan Jezus – który sam siebie nazywał wręcz Chlebem Życia – jadał je często (oczywiście zazwyczaj w towarzystwie ryb) i wykorzystywał do robienia cudów rozmnożenia jedzenia, których dokonywał w Galilei. Zgodnie z relacją św. Jana raz, dysponując zaledwie pięcioma chlebami jęczmiennymi i dwiema rybami, Nazarejczyk zdołał nakarmić do syta pięć tysięcy mężczyzn oraz ich żony i dzieci, po czym zostało jeszcze dwanaście koszów resztek pieczywa! Za drugim razem (opisywanym w ewangeliach Marka i Mateusza) dokonał podobnego triku, karmiąc cztery tysiące osób. Jak twierdzi Eric Eve, wykładowca teologii z Uniwersytetu Oksfordzkiego, oprócz wspomnianego powyżej chleba jęczmiennego Zbawiciel jadł także pieczywo pszenne. Ważne: pamiętaj, że pieczywo z I wieku n.e. nie przypominało chleba baltonowskiego ani bułki wrocławskiej – były to bardziej różnorakie placki, czasami prosta maca (składająca się jedynie z mąki, wody i soli), czasem wypieki z dodatkiem zakwasu, drożdży oraz przypraw. Jednak, zaznaczamy to wyraźnie, zawsze było to pieczywo pełnoziarniste.

Dlaczego to jest zdrowe:
Pełnoziarniste pieczywo zapewnia nie tylko witaminy i minerały, lecz także dużo błonnika pokarmowego, wspomagającego m.in. utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru i cholesterolu we krwi.


To tylko fragment artykułu. Inne zdrowe i pożywne potrawy, tak chętnie jedzone przez Niego, znajdziesz w nowym i grubym (aż 138 stron) numerze CKM . Już w kioskach:

05_ckm_2017-617.jpg

Kup CKM przez internet: czy zamówisz jeden numer czy prenumeratę – wysyłka gratis (i kultowa książka w prezencie)! Kliknij tutaj.


Dodał(a): CKM Piątek 14.04.2017