Kod Leonarda

Zaprawdę, odczytanie etykiety na butelce drogiego wina jest trudniejsze niż złamanie szyfrów Enigmy

Kod Leonarda


Nim winnica wyda swój zacny trunek, musi najpierw odpowiednio butelki naznaczyć. Łamiemy dla Was kod etykiety. Wino czerwone i wino białe już nie będą miały przed Wami tajemnic.


GODŁO WINNICY
Element dekoracyjny etykiety. Nawiązuje do tradycji, gdy butelki oznaczano rysunkiem posiadłości, żeby szlachcic (często niepiśmienny) mógł łatwo rozpoznać pochodzenie wina.

ROCZNIK
Data winobrania mówi wiele o smaku wina. Inaczej smakuje ze zbiorów w kiepskim roku deszczowym, a inaczej w dobrym słonecznym. Najlepsze roczniki czerwonych Bordeaux to 1990 i 2000.

MIEJSCE BUTELKOWANIA
Dowód, że wino było butelkowane w miejscu zbioru. Bardzo ważne w czasach, gdy wina podróżują z winnicy w cysternach i są butelkowane w kraju sprzedaży (np. w Polsce).

NAZWA REGIONU
Informuje, z jakich okolic pochodzi wino. Najpopularniejsze regiony we Francji to Bordeaux, Burgundia i Beaujolais. Każdy z regionów dzieli się na gminy, a gminy na posiadłości (patrz poniżej).

NAZWA POSIADŁOŚCI
Informuje, która winnica stworzyła napój. Francuskie winnice zwykle noszą nazwy posiadłości lub zamków (château), przy których się znajdują. To wino pochodzi z winnicy Fonbadet.

APELACJA (AOC)
Gwarancja, że grona zostały zebrane w jednej gminie danego regionu (tu: Pauillac w regionie Bordeaux). To ważne, gdyż wiele win zawiera wymieszane soki z winogron różnego pochodzenia.


Dodał(a): hep Środa 03.08.2011