Marihuana mniej szkodliwa niż cukier
Za najbardziej szkodliwą używkę ankietowani uznali tytoń (49%), a potem kolejno: alkohol (24%) i cukier (15%). Co ciekawe, na niebezpieczny wpływ marihuany wskazało zaledwie 8% respondentów.
W tym miejscu przypominamy również, że swojego czasu opublikowano badania naukowe, które udowodniły, że palenie trawki przeciwdziała rozwojowi cukrzycy (czego oczywiście nie można powiedzieć o cukrze). Według Murraya Mittlemana, autora jednego z badań, palacze marihuany mają lepszy metabolizm węglowodanów, a ich stężenie insuliny na czczo jest mniejsze. Dodatkowo okazało się, że fani zioła są mniej odporni na insulinę, co pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Oprócz tego nadmiar cukru może powodować również m.in. zawał lub niewydolność serca, udar mózgu, choroby układu krążenia oraz kłopoty z pamięcią, a także negatywnie wpływać na wątrobę. Nie mówiąc już o otyłości...