Najlepszy przepis na stek z grilla

Wygraj tegoroczną majówkę najlepszym w dziejach cywilizacji grillowanym stekiem z grillowanymi warzywami.
31422934_1870060966390259_1437217995658100736_n.jpg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Składniki:
stek T–bone (ok. 600 g) • szparagi (5 szt.) • czerwona cykoria (1 szt.) • pieczarki • oliwa z oliwek • czosnek (5 ząbków) • limonka (1 szt.) • świeża kolendra (garść) • świeży tymianek (kilka gałązek) • sos Worcestershire (50 g) • sól i pieprz do smaku • pomidorki cherry dla pysznej dekoracji

1. Zacznij od marynaty dla steku: włóż do miski starte dwa ząbki czosnku, wyciśniętą limonkę, gruby pieprz, posiekaną kolendrę oraz sos Worcestershire. Dodaj 7 łyżek oliwy i wymieszaj.

2. Teraz przygotuj marynatę dla warzyw: do drugiej miski wrzuć starte trzy ząbki czosnku, posiekany tymianek (bez łodyg), sól i pieprz. To też zalej oliwą (tutaj 10 łyżek) i pomieszaj.

3. Natrzyj mięso marynatą, którą zrobiłeś w punkcie 1. i schowaj je do lodówki na 6–12 godz. Jeżeli mięso ma grubszy tłuszczyk na bokach, to możesz je dodatkowo ponacinać.

4. Szparagi obierz (trzymając je za główkę) i obetnij zdrewniałe końcówki. Cykorię przekrój na ćwiartki, dorzuć pieczarki. Marynatę z pkt. 2. wylej na warzywa i całość schłodź.

5. Wyciągnij z lodówki mięso, osusz je ręcznikiem papierowym i połóż na rozgrzanym grillu (przesmarowanym olejem!). Grilluj ok. 5 min z każdej strony
i odłóż stek, żeby „odpoczął”.

6. Ostatni krok: połóż na grillu warzywa. Często je obracaj, bo grillują się szybko – powinny być gotowe w 3 minuty. Nałóż je na talerz obok pysznego, wypoczętego steku. I zajadaj od razu.

Zrób własny sos, dopieść swojego grilla, ale i tak najważniejsze jest mięso

Składniki:
• 1 dymka • oliwa extra vergine • 2 łyżeczki octu winnego czerwonego • 1 łyżka listków oregano • ½ łyżeczki papryczki chili • 1 roztarty ząbek czosnku • pół skórki otartej z cytryny • garść posiekanej natki pietruszki • sól i pieprz do smaku

Weź czystą miskę i wlej do niej siedem łyżek oliwy extra vergine. Kolejno posiekaj i dorzucaj do miski z oliwą: oregano, papryczkę chilli, czosnek, skórkę z cytryny, dymkę oraz natkę pietruszki. Posól i popieprz, ile masz ochotę, dodaj ocet, wymieszaj – i sos Chimichurri własnej roboty masz gotowy.

Szczegóły techniczne

Stek z grilla jest właściwie wszystkim. Ten rewelacyjny smak uzależnia. Towarzystwo warzyw i sosów jest tylko dodatkiem – możesz je przygotować, ale nie musisz. Wołowina broni się sama! Pamiętaj tylko o prawidłowym rozgrzaniu grilla. Mięso kładź po ok. 20–30 minutach od rozpalenia, gdy temperatura rusztu się wyrówna, nie będzie już płomieni, a węgiel zbieleje.

Ten przepis pochodzi z nowego majowego numeru magazynu CKM, który znajdziecie w kioskach.

CKM_05_18.jpg

Kup CKM przez internet: zamawiając prenumeratę na cały rok dostaniesz dwa numery za darmo i dodatkowy prezent gratis. KLIKNIJ TUTAJ.


Dodał(a): CKM/ fot. CKM Poniedziałek 30.04.2018