Nowe rozdanie

Twoje podniebienie znudziło się klasycznym jedzeniem? Wystarczy chwila, aby z pozoru znane dania uzyskały nowy niespotykany smak!
owoce


Owoce

Czy można jakoś ubogacić smak jabłek, gruszek albo bananów? Oczywiście, wystarczy owoce wysuszyć, a następnie maczać w różnych płynach — herbacie, miodzie czy nawet alkoholu! Pokrój owoce w cienkie (ok. 3—5 mm) plastry, a następnie włóż je do specjalnej suszarki lub piekarnika z termoobiegiem nastawionego na ok. 60° C na kilka godzin. Zwykłe jabłko po wysuszeniu i zanurzeniu w herbacie zaskoczy cię nowym wcześniej nieznanym bogactwem smaków!

warzywa.jpg

Warzywa
By urozmaicić swoje menu, jedz warzywa. Przed jedzeniem sparz je wodą z mlekiem i podawaj spryskane olejem! Mleko usunie z warzyw substancje gorzkie (intybiny, laktucyny) i sprawi, że zawarta w warzywach witamina C nie utleni się. Z kolei olej wzmocni smak warzyw (tłuszcz jest nośnikiem smaku). Najlepszy efekt uzyskasz, traktując w ten sposób pomidory, pory, marchew, szparagi, kapustę oraz brokuły.

mieso.jpg

Mięsa
Przed smażeniem, pieczeniem czy gotowaniem skrop obficie mięso alkoholem wysokoprocentowym (wódka, whisky lub rum), a następnie podpal i czekaj, aż zgaśnie. To tzw. flambirowanie, które ma na celu ściąć białko na powierzchni mięsa. Stworzy to skorupkę, przez którą nie będą uciekać soki — dzięki temu ugotowany czy usmażony kawałek mięsa będzie smakował zupełnie inaczej niż zwykle!

sery.jpg

Sery
Nigdy nie jedz ich solo, tylko łącz różne rodzaje — dopiero wtedy bogactwo smaków stanie przed tobą otworem. Mieszaj świeże (np. mozzarella, feta, ricotta) z fermentowanymi (ementaler); dokładaj półtwarde (edam, gouda, cheddar) do pleśniowych (gorgonzola, dor blue). Z kolei gotowane jednosmakowe (kminkowy, miodowy) doskonale nadają się do mieszania z dowolnymi gatunkami serami, dodając mocny akcent.

ryby.jpg

Ryby
Rybny filet dokładnie obmyj pod chłodną bieżącą wodą, po czym dokładnie osusz ściereczką. Następnie delikatnie natrzyj rybę olejem z pestek dyni. Myjąc wodą, a następnie wycierając mięso, usuniesz z niego śluz, który nadaje rybie specyficzną goryczkę. Olej z dyni stłumi charakterystyczny zapach mięsa, a ponadto orzechowym aromatem wzbogaci smak. Ryba zasmakuje ci jak nigdy wcześniej!


Andrzej Bulanda, dietetyk: Zachęcam do eksperymentów z jedzeniem! Wystarczą niewielkie zmiany w sposobie przyrządzania potraw lub – jak w przypadku serów – odpowiednie dobranie składników, by z pozoru znane danie zaczęło smakować całkiem inaczej!


Dodał(a): ckm.pl Czwartek 30.08.2012