Piwny poradnik kulinarny
W PIWNO-KULINARNEJ PODRÓŻY ZMYSŁÓW
Piwo może być doskonałym dodatkiem nawet do najbardziej wyszukanych dań. Dobierając piwo do potraw nie należy kierować się przypadkiem – potrzebna jest znajomość podstawowych zasad, a także wyczucie smaku i chęć eksperymentowania, gdyż w świecie piwa nie ma tak sztywno ustalonych zasad doboru trunku do dań jak w świecie wina.
Dla wielbicieli niebanalnych połączeń kulinarnych sprawdzi się zasada kontrastu. Pozwala ona na łączenie smaków – wydawałby się – sprzecznych. Według niej, delikatnie przyprawione potrawy powinno łączyć się z piwem o mocno goryczkowym, intensywnym charakterze. Natomiast słodkie desery idealnie współgrać będą z nutami palonymi, stonowanymi, kojarzącymi się z słodyczą miodu i karmelu. Wyrazisty smak potrawy może również zostać złamany silnym nagazowaniem piwa.
Do przystawek zalecane jest podawanie piw lżejszych, silnie nagazowanych i orzeźwiających. Piwa o głębokim, bogatym smaku sprawdzą się z deserami, a szczególnie z czekoladą, której gorzki smak idealnie współgra z chmielowymi nutami.
KOLEKCJA PREMIUM KSIĄŻĘCE
Esencjonalny Czerwony Lager wyróżnia się wyrazistym smakiem i bogatym chmielowym bukietem. Swoją czerwono-bursztynową barwę zawdzięcza specjalnemu procesowi produkcji z wykorzystaniem słodów jęczmiennych – pilzneńskiego i karmelowego. Aby uwydatnić jego smak należy podawać go odpowiednio schłodzonego do 2-5 °C w wysokiej lagerowej szklance na nóżce. Świetnie pasuje do potraw kuchni polskiej i czeskiej, grillowanych potraw czy przekąsek takich jak aromatyczne sery i świeże wędliny.
Złote Pszeniczne to drugi wariant Kolekcji Premium. Piwo warzone
ze słodu pszenicznego jest naturalnie mętne, a jego smak to harmonijna
kompozycja karmelowych nut i delikatnej, prawie niewyczuwalnej goryczki.
Dzięki odpowiedniemu poziomowi nagazowania, pszeniczny wariant
Książęcego świetnie orzeźwia i gasi pragnienie. Podanie piwa w
charakterystycznej dla piw pszenicznych szklance – wysokiej, zwężonej w
talii sprawi, że odwdzięczy się bujną piwną czapą.
Trzecim z Książęcej rodziny jest Ciemne Łagodne. Piwo, które raz na zawsze obala mit, że ciemne piwa muszą być ciężkie i trudne do picia. Dzięki kombinacji czterech odmian słodu jęczmiennego, Ciemne Łagodne charakteryzuje się łagodnym i złożonym smakiem. Słód pilzneński i monachijski nadają mu delikatny biszkoptowo–miodowy bukiet, podczas gdy słód karmelowy i palony wzbogacają trunek o intrygujące nuty czekolady i świeżo mielonej kawy. Ciemna, intensywna barwa piwa prezentuje się jeszcze bardziej atrakcyjnie, gdy podamy je w eleganckim pokalu. Ciemne Łagodne sprawdza się w kulinarnych kombinacjach, które zaskoczą niejednego smakosza, podkreślając smak pieczonych mięs, ciemnych sosów, jak również owoców i deserów jak np. kawowe tiramisu.