Podsumowuje sezon grillowy
Czy grillowanie w Polsce różni się w zależności od regionu, a dania z rusztu występują w lokalnych wariantach? Uczestnicy konkursu zorganizowanego przez Żołądkową de Luxe z Pieprzem udowodnili, że kulinarna fantazja Polaków nie ogranicza się wyłącznie do klasycznej kuchni, ale ma też swoją grillową odsłonę.
- Wybór zwycięzców nie był łatwy. Napłynęło do nas wiele oryginalnych i kreatywnych zgłoszeń, a każde z nich wymagało uwagi i zaangażowania. Cieszymy się, że zainspirowaliśmy aż tylu ludzi, którzy udowodnili, że grillowanie może mieć także indywidualny i lokalny charakter. Wszystkim zwycięzcom gratulujemy i mamy nadzieję, że Żołądkowa de Luxe z Pieprzem będzie nieodłącznym elementem grillowych imprez i motywacją do kolejnych kulinarnych odkryć. – powiedziała Ewa Markiton, Senior Brand Manager, Stock Polska.
Pokaż mi jak grillujesz, a powiem Ci kim jesteś
Okazuje się, że zwyczaje grillowe Polaków wykraczają daleko poza klasyczną karkówkę czy steki. Grillowa Mapa Polski pokazała, że jesteśmy kreatywni, lubimy eksperymentować i podkręcać tradycyjne smaki. Jednak mimo dużej różnorodności istnieje też wspólny mianownik – duma z tego, co lokalne. Imprezy grillowe, które Żołądkowa de Luxe z Pieprzem zorganizowała dla zwycięzców, przyniosły wiele kulinarnych niespodzianek. W Augustowie odkryliśmy, że popularne tam kartacze fenomenalnie smakują podane prosto z rusztu. Sanok zaskoczył grillowaną kapustą, która występowała jako dodatek i samodzielne danie. Z kolei w Pabianicach przekonaliśmy się, że czasami ważniejsza od kulinarnych umiejętności kucharza jest atmosfera i poczucie humoru. Relacje z wszystkich imprez znaleźć można na profilu Żołądkowej Gorzkiej na Facebooku. Sezon grillowy nieubłaganie zbliża się ku końcowi. Zostaną po nim tęsknota za latem, kulinarne wspomnienia i delikatny aromat pieprzu.