Szampan, wódka, pamięć krótka

Kryzysu nikt niby nie widział, ale my dmuchamy na zimne i sugerujemy użyć wina z bąbelkami zamiast szampana. Bo opisane przez nas koktajle mogą posmakować, a wtedy nadal będzie cię stać na kolejne musujące driny.
szampan, wodka.jpg

Podane receptury możesz też stosować na pierwszych randkach lub afterach po nocnych łowach, a nie tylko w noc sylwestrową. Na kobiety szampan i wino musujące działa bowiem jak afrodyzjak.
Wino musujące potrafi siać wielkie spustoszenie. Nim się obejrzysz gazowaniec rozłoży cię na łopatki i zszarga twoje dobre imię wśród współtowarzyszy zabawy. A łatwo z nim przesadzić, bo to taka oranżada z procentami, dobrze przelewa się przez człowieka. Pilnuj się więc żebyś na drugi dzień nie był zaskoczony kompromitującymi zdjęciami…


AMBROSIA
składniki:
90 ml wina musującego
10 ml calvadosu
10 ml koniaku
5 ml curaçao triple sec
5 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
kawałek skórki pomarańczy
przygotowanie:
W wysokim kieliszku ostrożnie łączymy wszystkie płyny, po czym łyżką barową delikatnie wymieszać przez chwilę. Skórkę pomarańczy wyciskamy na sam koniec i możemy użyć jej do dekoracji kieliszka.

BLACK VELVET
składniki:
100 ml wina musującego
100 ml piwa stout, np. Guinness
przygotowanie:
W wysokim kieliszku lub szklanicy (w zależności od pojemności) łączymy ostrożnie oba alkohole. Delikatnie mieszamy.

HEMINGWAY
składniki:
40 ml rumu
wino musujące
20 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
kostki lodu
plasterek pomarańczy
wisienka koktajlowa
przygotowanie:
Do shakera wsypujemy lód, wlewamy rum, sok i syrop. Po wymieszaniu przelewamy przez sitko do wysokiej szklanki i uzupełniamy szampanem. Ozdabiamy pomarańczą i wisienką.

FIZZY PINEAPPLE
składniki:
100 ml soku ananasowego
100 ml szampana
50 ml wódki
przygotowanie:
Shaker do połowy uzupełniamy lodem, a następnie wlewamy płyny. Porządnie mieszamy. Podajemy w szklankach highball uzupełnionych drobno skruszonym lodem.

PONCZ Z BĄBELKAMI
składniki:
1 litr wina musującego
1 butelka białego wina
100 g cukru trzcinowego
1 pomarańcza
1 laska wanilii
przygotowanie:
W garnku podgrzewamy wino, sok i skórkę z pomarańczy i wanilię. Dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z gazu i po ostudzeniu łączymy z winem musującym. Można podawać na ciepło lub na zimno.

MUSUJĄCE KIWI
składniki:
wino musujące
50ml sok pomarańczowy
1 kiwi
przygotowanie:
Kiwi obieramy i rozdrabniamy z sokiem pomarańczowym w blenderze. Wlewamy do kieliszka do szampana i uzupełniamy winem musującym.

MIMOSA
składniki:
100 ml wina musującego
50ml soku pomarańczowego
przygotowanie:
Po prostu – wlewamy do kieliszka oba płyny, zwracając uwagę, by wino się nie spieniło.

KOKTAJL NOWOROCZNY
składniki:
2 kieliszki szampana
1 kieliszek wódki
1 kieliszek soku brzoskwiniowego
lód w kostkach
cząstki brzoskwini
przygotowanie:
Wszystko oprócz owoców łączymy i mieszamy w shakerze. Przelewamy do kieliszka do szampana i dekorujemy owocami.

Dodał(a): jan Poniedziałek 26.12.2011