1 kg karkówki, czosnek, olej, musztarda, piwo, sól, pieprz, kukurydza,
miękkie masło, czosnek, szczypiorek, ½ kg młodych ziemniaków, oliwa,
szczypta oregano, bazylii i rozmarynu
Wybierz mięso z największymi przerostami. Umyj, osusz i pokrój na kotlety o grubości 2 cm.
Zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, olej i musztardę zalej piwem i wymieszaj. W takiej marynacie
zanurz kotlety, a potem zakryj naczynie folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. Oczyść kolby kukurydzy i włóż je na pół godziny do miski z wodą. Dopraw masło wyciśniętym czosnkiem,
posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki. Ziemniaczki wyszoruj i krótko obgotuj w wodzie. Na namoczone patyki do szaszłyków nadziej kilka ziemniaków. Ułóż całość na tacce do grillowania, polej oliwą zmieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Grilluj ok. 30 minut, co jakiś czas je przekręcając. Z wyjątkiem kolb kukurydzy – one potrzebują tylko 20 minut na ruszcie. Po zdjęciu z żaru natrzyj je dużą ilością masła czosnkowego.
ser feta, 2 papryki (czerwona i żółta),
bakłażan, cukinia, buraki, dynia,
pół cytryny, oliwa, ocet balsamiczny,
białe słodkie wino, sól, cukier,
zioła prowansalskie
Pokrój bakłażana na cienkie plasterki, skropl
sokiem z cytryny, posyp solą i odstaw na parę
minut. Potem odsącz z wody, która z niego
spłynęła i osusz. Pozostałe warzywa pokrój
w grubsze paski. Rozłóż wszystko na ruszcie
i grilluj po kilka minut z każdej strony. Gdy
będą miękkie i upieczone wyłóż je na talerz.
Posyp rozkruszoną fetą i zalej oliwą zmieszaną
z ziołami, cukrem, octem oraz winem.
ananas, banany, brzoskwinie, jabłka,
sok z cytryny, lody waniliowe, masło,
miód, rum
Obranego ananasa pokrój na plasterki.
Pozostałe owoce umyj i podziel na połówki,
zostaw skórkę. Skropl sokiem z cytryny tak,
aby nie ściemniały. Ułóż je na folii aluminiowej. Masło rozpuść i połącz z miodem oraz
rumem. Delikatnie polej na połówki owoców.
Rozłóż owoce na ruszcie i grilluj 15 minut.
Po ściągnięciu z rusztu podawaj owoce
z (niegrillowaną) kulką lodów waniliowych.