Lifestyle
Środa 18.09.2013, Książęce/CKM.PL
Udziec z indyka
Jeśli gustujesz w piwach pszenicznych, oto kulinarna propozycja dla Ciebie - udziec z indyka, który doskonale komponuje się z Książęcym Złotym Pszenicznym
Udziec z indyka pieczony z rozmarynem i cytryną
Rekomendowane piwo: Książęce Złote Pszeniczne
Składniki:
• 1 udziec z indyka (około 1 kg)
• 2 gałązki rozmarynu
• sok i skórka z dwóch cytryn
• 1/2 średniej dyni
• 1 łyżka miodu
• 4 łyżki oleju
• 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
• Indyka skrapiamy sokiem z 1 cytryny następnie nacieramy solą, pieprzem
i skórką z cytryny oraz otartym rozmarynem.
• Przygotowane mięso odstawiamy na 30 min.
• Dynię obieramy i kroimy w cząstki 6x6 cm.
• Mięso obsmażamy na patelni z każdej strony i przekładamy do brytfanki, tak samo postępujemy z dynią.
• Wszystko pieczemy w temp. 200°C przez 30 min.
• Miód, sos sojowy pozostały sok z cytryny oraz skórkę mieszamy i łączymy z olejem.
• Gotowe mięso razem z dynią przekładamy do miski.
• Udziec kroimy w plastry wszystko polewamy sosem cytrynowo-miodowym i mieszamy.
• Podajemy z świeżym pieczywem.
Zdaniem eksperta:
Cytryna i rozmaryn to zdecydowanie świeże aromaty. Nuta cytrusów nadaje lekkości potrawie. Indyk i dynia wprost przesiąkają ich aromatem. Świetnym dopełnieniem jest Książęce Złote Pszeniczne, które dzięki owocowym nutom dopełnia i harmonizuje smak indyka, dyni oraz delikatną słodycz miodu.
Jerzy Sobieniak
Rekomendowane piwo: Książęce Złote Pszeniczne
Składniki:
• 1 udziec z indyka (około 1 kg)
• 2 gałązki rozmarynu
• sok i skórka z dwóch cytryn
• 1/2 średniej dyni
• 1 łyżka miodu
• 4 łyżki oleju
• 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
• Indyka skrapiamy sokiem z 1 cytryny następnie nacieramy solą, pieprzem
i skórką z cytryny oraz otartym rozmarynem.
• Przygotowane mięso odstawiamy na 30 min.
• Dynię obieramy i kroimy w cząstki 6x6 cm.
• Mięso obsmażamy na patelni z każdej strony i przekładamy do brytfanki, tak samo postępujemy z dynią.
• Wszystko pieczemy w temp. 200°C przez 30 min.
• Miód, sos sojowy pozostały sok z cytryny oraz skórkę mieszamy i łączymy z olejem.
• Gotowe mięso razem z dynią przekładamy do miski.
• Udziec kroimy w plastry wszystko polewamy sosem cytrynowo-miodowym i mieszamy.
• Podajemy z świeżym pieczywem.
Zdaniem eksperta:
Cytryna i rozmaryn to zdecydowanie świeże aromaty. Nuta cytrusów nadaje lekkości potrawie. Indyk i dynia wprost przesiąkają ich aromatem. Świetnym dopełnieniem jest Książęce Złote Pszeniczne, które dzięki owocowym nutom dopełnia i harmonizuje smak indyka, dyni oraz delikatną słodycz miodu.
Jerzy Sobieniak