Garkuchnia: PIZZA
Jest jedno jedyne danie, za które podziwiamy Italiańców.
PIZZA MARGHERITA
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka drożdży w proszku
- pół szklanki ciepłej wody
- sól i pół łyżeczki cukru i sól
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
- przecier pomidorowy (passata)
- opakowanie sera mozarella
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj dokładnie mąkę, sól i cukier, dodaj oliwę, wodę i drożdże. Powstałą masę zagnieć i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagnieć i rozwałkuj na placek. Posmaruj go passatą i obłóż mozarellą. Na koniec włóż do gorącego piekarnika. Nie włączaj termoobiegu! Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut.
KAŻDEMU WEDŁUG POTRZEB
W zależności od tego, co jest na wierzchu, pizza nosi nazwę:
PEPERONI — z kiełbaskami peperoni,
HAWAJSKA — z szynką oraz ananasem,
MARINARA — z owocami morza,
LONDON — z jajkiem i bekonem,
GÓRALSKA — z oscypkiem i żurawiną
WIEJSKA — z wołowiną i wieprzowiną,
CZTERY SERY — z serami: mozarella, pecorino, gorgonzola oraz parmezan,
CAPRICIOSA — z szynką i pieczarkami.
Masz swój przepis na placek? Podziel się!