Kąpanie zakupów i prasowanie pieniędzy. Jakie ty masz metody?
Profilaktyka w dobie koronawirusa to nie tylko mycie rąk i zasłanianie twarzy. Trzeba też pamiętać o myciu produktów i rzeczy, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Niektórzy dzielą się w sieci swoimi sposobami na uniknięcie choroby.
“Moja mama kąpie dostawę z Tesco” – chwali się na Twitterze Evie pochodząca z Wielkiej Brytanii. W tym samym poście pyta obserwatorów, jakie praktyki oni stosują podczas pandemii.
What precautions are you all taking during the global pandemic? My mum is bathing her Tesco delivery pic.twitter.com/96TnBPgjwO
— Evie Lancaster (@EvieLancaster) March 27, 2020
Kąpiel zakupów okazała się dobrym strzałem do wywołania dyskusji na temat innych środków ostrożności. W komentarzach pojawia się inna mama, która poddaje banknoty na działanie wysokiej temperatury, po prostu je prasując. Kolejny użytkownik przyznaje, że myje swoją kartę płatniczą po każdym użyciu.
My mum.... 😂 pic.twitter.com/7j0Usu9L21
— HEALY #1 NUI Seanad Election (@MichelleHealy_1) March 27, 2020
Warto jednak skupić uwagę na produktach spożywczych. W końcu to one trafiają do naszych ust, a wiadomo, że w czasie pandemii nie powinniśmy zbliżać do nich nawet naszych własnych rąk.
Według wielu organizacji, zajmujących się zdrowiem i bezpieczeństwem na całym świecie, obecnie nie ma dowodów na to, że koronawirus rozprzestrzenia się przez żywność lub opakowania, w których jest przechowywana. Natomiast nigdy nie wiadomo, czy ktoś zarażony nie kichnął, na jeden z produktów, które zamierzamy kupić.
Żeby uchronić się przed koronawirusem, nie trzeba od razu fundować kąpieli zakupom. Wystarczy, że te zamknięte w opakowaniach produkty spryskasz środkiem dezynfekującym, a następnie wytrzesz czystą ścierką. Natomiast warzywa, owoce i inną niezabezpieczoną żywność powinieneś zalać przed spożyciem wrzątkiem oraz dokładnie przemyć wodą z użyciem czystej gąbki lub szmatki.
Produkty, które przed zjedzeniem wymagają obróbki termicznej, są wbrew pozorom najmniej kłopotliwe. Wysoka temperatura powinna zabić wszelkie drobnoustroje znajdujące się na żywności. Naukowcy sugerują, że 3 minuty w temperaturze 65°C wystarczą, żeby pozbyć się koronawirusa.