Pikantne szczegóły chillowania

Ognisty temperament papryczki chilli doceniany jest na świecie nie tylko ze względu na pikantne doznania smakowe. Zgodnie z wierzeniami Majów jest ona również naturalnym afrodyzjakiem. A gdzie najlepiej szukać ostrzejszych doznań? Oprócz łóżkowych pieleszy, możemy je odnaleźć także w sosie Hot Chili polskiej firmy Roleski.
iStock-618835956.jpg


Chili – czyli mocno piecze!

Chili to ogólna nazwa przyjęta dla wielu odmian papryki, między innymi tabasco, habanero, piri-piri czy jalapeño. Kubki smakowe dają się ponieść ognistym, rozgrzewającym walorom chili za sprawą zawartej w papryczkach kapsaicynie, która sprawia, że po jej zjedzeniu serce zaczyna bić mocniej, po skroniach spływają kropelki potu, a w ustach rozgrywa się prawdziwa fiesta ostrości…

Sos Hot Chili od Roleski, bez konserwantów, glutenu i GMO, swój smak zawdzięcza pikantnemu dodatkowi - papryczce Scotch Bonnet, która jest pokrewną odmianą chili habanero. Papryczka ma lekko cytrusowy i bardzo ostry smak – w skali Scovilla wyceniona została na 100.000 do 325.000 punktów. Zjedzenie takiej papryczki powoduje, że tętno przyspiesza, a my odczuwamy jednocześnie pieczenie i przyjemność, która związania jest z uwalnianiem przez mózg naturalnych środków przeciwbólowych - endorfin.

Poza doznaniami smakowymi, chili bogate jest w witaminy A, C, B6 oraz żelazo, magnez, potas i mangan. Dodatek pikantnego chili pomaga także w trawieniu, podkręca metabolizm i chroni przez zatruciami pokarmowymi, dlatego warto dania z dodatkiem sosu Roleski na stałe wpisać do codziennego menu każdego mężczyzny!

Chili & chill

Jeśli z drugą połówką lub paczką znajomych chcecie wrzucić na luz po ciężkim tygodniu, znajdźcie dobrą komedię, przygotujcie pyszne przekąski i po prostu wychillujcie. To nasza recepta na udany weekend, niezależnie od panującej za oknem pogody. Do filmowych wieczorów idealnie pasują nachosy z sosem Hot Chili od Roleski, które wprowadzą was w iście kinowy klimat. Jeśli macie ochotę na coś ciepłego, ostry sos Roleski świetnie sprawdzi się jako dodatek do chili con carne lub tortilli. Fanom południowej kuchni może spodobać się także domowej roboty taco, którego smak podkręcicie dodając sos Hot Chili Ostry.

Niezły Meksyk! I nie tylko

Chili jest uwielbiane przez fanów pikantnych doznań smakowych na całym świecie. Nic więc dziwnego, że w kalendarzu znalazł się dzień poświęcony tej papryczce. Święto chili obchodzimy 3 lipca – to czas wakacji i przygód – czyli „chillowania”. Jednak Sos Hot Chili od Roleski to nie tylko idealny kompan do spędzania ciepłych wieczorów - może być użyty jako marynata do żeberek, skrzydełek i karkówki, które rozgrzeją nas do czerwoności – dosłownie i w przenośni – w każdym sezonie.  Można go stosować w towarzystwie lub zamiast sosów salsa oraz tabasco. Jedno jest pewne – sos Hot Chili od Roleski poleca się na chillout z najbliższymi!




Dodał(a): materiał partnera Niedziela 12.01.2020